30. huhtikuuta 2007

Mysterious Skin tulee huomenna telkkarista!

Subtv ti 01.05.2007 klo 23.00.

Tämä leffa teki minuun aivan käsittämättömän suuren vaikutuksen, kun näin sen vahingossa elokuvateatterissa Glasgowssa. Taisin mennä katsomaan sitä vain, koska tapanani oli tuolloin käydä kerran viikossa, eikä silloin ollut mitään kiinnostavampaa. Päätin siis katsastaa, millaisen taidepläjäyksen 3rd Rock From the Sunin ja Buffyn teininäyttelijät (Joseph Gordon-Levitt ja Michelle Trachtenberg) ovat tehneet päästäkseen vakavasti otettavien näyttelijöiden kastiin.

Mutta sitten se olikin ihan oikeasti hyvä. Mysterious Skin vaikutti minuun harvinaisen vahvasti ja hallitsi mieltäni monta päivää. En muista montaakaan muuta kertaa, jolloin olisin jäänyt taide-elämyksen sfääreihin yhtä vahvasti yhtä pitkäksi aikaa. (Teatterista ulos kävellessä voi kyllä olla sellainen olo, mutta yleensä se aamuun mennessä haihtuu.)

Mistä on kyse? Pedofiliasta ja sen myöhemmästä vaikutuksesta uhrien elämään. Kaksi poikaa reagoi lapsuuden kokemuksiinsa hyvin eri tavoin. Voin kuvitella, että moni kokee aiheen vaikeaksi, mutta minusta se oli hirveän kiehtova. Ei kuitenkaan ehkä katsi katsoa, jos lasten hyväksikäyttö on rankka paikka.

Miksi se oli hyvä? Katsomisesta on jo muutama vuosi, joten en muista yksityiskohtia siitä, mitä ajattelin. Aihe ja sen käsittely olivat tavattoman kiinnostavat (tuli Lolita mieleen kaikilla hyvillä tavoilla). Näki heti, että teksti perustuu kirjaan, jälleen kaikilla hyvillä tavoilla. Lisäksi Joseph Gordon-Levitt oli täysin yllättäen kasvanut pitkätukkaisesta avaruuspojasta hirmuisen seksikkääksi ja magneettiseksi. (Tarkistin erikseen, että se on mua puoli vuotta vanhempi ;)

Aion itsekin katsoa uudelleen. Mutta varoitan vielä kerran, että älkää kantako kaunaa, jos leffa onkin ällöttävä eikä hyvä. Mua kun ei henkiset ällötykset ällötä vaan kiehtoo. (Siihen sen sijaan voi luottaa, että fyysinen ällötyskynnys on peruskatsojalle riittävän matala, jos minäkin leffasta tykkään.)

Ei kommentteja: