17. elokuuta 2008

Skins (Sub, ti klo 21.00)

Minun on pitänyt jo todella pitkään kehua Subin hankkimaa Skins-nu...

Hmm. Meinasin kirjoittaa "nuortensarjaa", mutta se lienee turhan suppea määritelmä, jos sarja uppoaa näin hyvin aikuiseenkin. "Draamasarjaa"? Vaikka sitä.


Skins on Briteissä kohonnut suorastaan kulttimaineeseen ja voittanut palkintoja. Eikä suotta. Se on loistavasti käsikirjoitettu, kuvattu ja näytelty. Sen ääreen liimautuu väkisin. Tämä on ensimmäinen sarja... sitten Ozin uusintakierroksen?... jota oikeasti odotan jo päiväkausia etukäteen.

Jenkkisarjoihin verrattuna sarja sisältää suorastaan typerryttävän annoksen todentuntuisuutta. (Angstaavatko oikeat teinit kuukausikaupalla kuvauksellisella rannalla melodramaattisista pikkuaikuisten O.C.-sydänsuruistaan? Vai istuvatko he kenties koulussa ja käyvät bileissä tekemässä vastuuttomia asioita, joita useimpia alaikäiset eivät saisi tehdä?) Toivon, ettei Skinsin bile- ja huumekulttuuri täysin kuvaa keskivertobrittinuorten todellisuutta. Lievä liioittelu on kuitenkin sata kertaa parempi asia kuin kiiltokuvahahmot ja sokerinen siloittelu. Lisäksi huumeet ovat Briteissä niin paljon halvempia ja yleisempiä kuin Suomessa, etten ikävä kyllä edes ole varma liioittelun asteesta.

On suunnattoman kurjaa, että minulta jäi iso osa 1. tuotantokaudesta väliin Italiassa ollessani. Olen hyvin vakavissani harkinnut DVD-paketin ostamista. Saatanpa sen tehdäkin. Voisin ostaa 1. ja 2. kaudet, koska ne ovat itsenäinen kokonaisuus: sarjan hahmot lähtevät yliopistoon ynnä muihin uusiin seikkailuihin, ja syksyllä 2008 alkavalle seuraavalle kaudelle palkataan kokonaan uusi näyttelijäkaarti. Tämä on tavallaan haikeaa, mutta silti kannatettavaa. Teinihahmojen yhdessä pitäminen lukion jälkeen on sarjoissa aina keinotekoista. Elleivät he nyt sitten ole kaikki niin työväenluokkaisia, että menevät suoraan töihin - mikä Britanniassa olisi oudompaa kuin Suomessa. Oikeat teinit lähtevät eri yliopistoihin. Heitä ei voi enää seurata yhdessä. Siinä se.

Ihastuin sarjaan aivan muiden ansioiden kautta, mutta nyt siirrytään taas musikaalirintamalle. Sori vaan - en tiedä, miten näin aina pääsee käymään. Toissaviikolla alkaneen 2. tuotantokauden alussa minuun on tehnyt aivan erityisen vaikutuksen Mitch Hewerin esittämä söpöinen homopoika Maxxie, joka tanssii niin loistavasti, että ruutu kuumenee, ja osaa viimeviikkoisen koulumusikaaliesiintymisensä perusteella laulaakin. Hahmo haluaa lukion jälkeen lähteä West Endiin koe-esiintymään, eikä minulla ole epäilystäkään siitä, että näyttelijä voisi oikeastikin pärjätä siellä. Voisin katsoa tyypin tanssia vaikka viikon putkeen.

Tanssia... ja sen jälkeen muutakin. (Tanssikohtauksesta alkoi 2. kausi ja taas liimauduin ruudun ääreen ensi hetkestä lähtien.)



Musikaalia: (Esiintyvät koulun spektaakkelissa Osama! The Musical. Tähän on leikattu yhteen kaikki musikaaliosat. Hommaan liittyy outo stalker-skenaario, joka varmaan jää hieman hämäräksi koko jaksoa katsomatta.)



Lisää tanssia:

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Effie (Tonen sisko) jatkaa kolmannelle kaudelle.

Anne kirjoitti...

Tiedän, en jaksanut mainita. :)

Anonyymi kirjoitti...

olin hyvin harmissani kun kuulin että tulisi uudet näyttelijät ja 2. kauden viimeisten jaksojen tapahtumista mutta kun luin mitä mieltä itse olet näyttelijöiden vaihdoksesta tuli parempi mieli ja olen aivan samalla kannalla! :) ajattelin itsekkin ostaa skinsin tuotantokaudet, haluaisin vain suomenkielisellä tekstityksellä joten pitää kai odottaa että suomeenki rantautuisivat nuo.

Anne kirjoitti...

Hehee, no mukavaa jos realismin sävyttämä näkökantani jollakin lailla lohdutti. :)

Toivotaanpa siis suomalaisfanien kannalta, että sarja olisi Suomessa pärjännyt jollakin lailla ja tulisi myös Suomi-DVD:t. En nimittäin ole laisinkaan tietoinen katsojaluvuista.

(Itse tilaan DVD:t ehdottomasti ulkomailta, koska minua ahdistavat suomitekstit ei vain ruudussa, vaan jopa DVD-kansissa. Kaikilla on joku OCD-juttu, ja tämä on vissiin se minun... :D Tajusin tosin äskettäin huvittuneena tilanneeni jopa Amelien ulkomailta. Häh? En mie nyt sentään englanninkielisiä tekstejä pidä suomenkielisiä mieluisampina. Paitsi jos leffan kieli on valmiiksi englanti, sivuhuomautuksen sivuhuomautus.)

Anonyymi kirjoitti...

saako niitä tuotantokausia edes suomesta? ;o oon yrittäny katella mut ei oo vastaan tullu. itse hurahdin sarjaan iha vahingossa, alussa vaan ajattelin et jaahas tää on varmasti joku turhanpäivänen ohjelma muiden joukossa mut sit kerran telkkaria aloin katsoa ja skins oli alkamassa, se riitti mulle, olin ihan innoissani sarjasta.

Anne kirjoitti...

Enpä tiedä yhtään, saako kausia Suomesta. Täällä tullaan aina niin jälkijunassa, että voipi hyvin olla, ettei ainakaan vielä. Briteistä kyllä, ks. http://www.find-dvd.co.uk/C4DVD10225.htm. (Tuo find-dvd on ehdottomasti paras haku, johon olen ikinä törmännyt.)