25. heinäkuuta 2007

Orgoglio eli Kunnian hinta.

Ihana Elisa loppui, mutta YLE on ostanut lisää italialaista sokeria. (YLE2 su klo 20.55.)

Tätä iloa riittääkin taas pitkälle: sarjasta on 3 tuotantokautta, joista jokaisessa 13 jaksoa. Sarjan suomenkielinen nimi on Kunnian hinta (Orgoglio tarkoittaa kirjaimellisesti 'ylpeys'). Se sijoittuu 1900-luvun alkuun ja tuntuu olevan tasan yhtä romanttista huttua kuin 1700-luvulle sijoittunut Elisakin. On vääryydellä erotettuja nuoruudenrakastettuja, pakkoavioliittoja ja kohtaamisia heinäladossa (kyllä, se ei näköjään ole suomalaisten yksinoikeus). Kauniita ihmisiä ja maisemia. Ah ja voi.

Katsominen on vähän kuin lukisi historiallista harlekiiniromaania. Historiasta tykkään, harlekiineja vihaan. Kärsivällisyyteni ei ehkä riittäisi tämän katsomiseen, ellei se olisi italiankielinen. Ainakin aluksi hattaraisuus tuntuu tukahduttavalta. Toisaalta Elisakin hiipi suosiooni pikkuhiljaa. Koska on ihanaa, että minulle tarjotaan juonellinen tilaisuus harjoitella italiaa, katson taatusti joka jakson. (Ja ymmärränkin varmaan 90%. Voisin katsoa ilman tekstejä. Se on miellyttävää.)

Hieman huolestuttaa, että uusi lähetysaika menee päällekkäin Maikkarin realitypaikan kanssa. Mitä teen, jos Amazing Race alkaa päälle? Yritän ehkä katsoa tiistain päiväuusinnat tästä sarjasta. No, se on sen ajan murhe.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mua häiritsee ihan älyttömästi tässä sarjassa, että se pääosan Anna (?) on niin selkeästi vanhannäköinen... :) Siis liikaa realismia, kenties. Ois voinu vähän paremmin säilyneen naisen siihen laittaa, vaikka siis sinänsä ihan kaunis nainen kyllä.

Anne kirjoitti...

Juu, tämä oli minunkin ekoja reaktioitani. Ja äitini. Ja varmaan aika monen katsojan. Nainen näyttää vanhalta.

Aika jännä homma muuten - ensin pidin naista liian vanhan näköisenä. Sitten ajattelin, että voi ei, muovinen Hollywood on vääristänyt sitä, minkä ikäisiksi miellän ihmiset. Nainen ei varmaan oikeasti edes ole liian vanha. Eikä sitä lemmittyään 10 vuotta vanhempi niin kuin näyttää. Ja sitten:

Tämä viesti muistutti minua vihdoin tarkistamaan asian Imdb:stä - eikä Hollywood sittenkään ole vääristänyt maailmankuvaani! Se näyttelijätär on syntynyt v. 1962 ja siis kymmenisen vuotta vanhempi kuin hahmonsa. (Se Anna oli varmaan alle 20 kun sai lapsen, joka on nyt vissiin 16?)

Ja se miesnäyttelijä on vasta 33-vuotias, eli todellakin reilut 10 vuotta naista nuorempi. Ja varmaan myös nuorempi kuin näyttelemänsä hahmo.

Oho. On se kiva tietää, ettei kyse olekaan pelkästä liiasta realismista muovisiin näyttelijöihin tottuneeseen silmään! Jotain todellisuudentajua on tallella tv-katsojallakin. Enemmän kuin pelkäsin ;)

Anonyymi kirjoitti...

Pelkäsin myös, että olenko Hollywoodin uhri. ;D Mutta onneksi muillakin on ollut sama reaktio. Jotenkin se ei sovi siihen rooliinsa eli siis näyttää liian vanhalta - jospa hän on rakkauden riuduttama. :)

Tästä tuli muuten mieleen brittiläinen Viisastelevan sydämen leffaversio, jonka alussa kaikki näyttelijät näytti jotenkin kauhean "rumilta" tai sanoisko liian realistisilta. Mutta elokuvan loppua kohden ne alkoi kaunistua, kun rakkaushuolet selvisivät. En tiedä, oliko se vain omassa päässä syntynyt illuusio vai oikeasti maskeerattu niin... Muistan, kun naureskeltiin koko leffan alkupuolisko, että miksi noi on niin rumia, ja sitten lopussa, että no ei nyt enää näytä niin pahalta. :D

Anne kirjoitti...

Niin, rakkauden riuduttamana minäkin olen häntä sitten ajatellut :) Silleen homma jopa melkein toimii. Voisi itse asiassa toimia hyvinkin, ellei se mies sitten taas olisi hämmentävän nuorekas. Hmm.

Olenkohan nähnyt Viisastelevan sydämen leffaversiota? (Onks se Persuasion? En muista niiden kirjojen nimiä suomeksi...) (Piti tarkistaa, on se.) Ei heti muistu mieleen kuin sellainen sarjaversio. Täytyypä pitää kommentti mielessä, jos ja kun leffa joskus tulee vastaan.

Anonyymi kirjoitti...

Joo, se on Persuasion ja vuonna 1995 tehty versio, jossa on Ciarán Hinds. Sitä ennen olin just nähnyt P&P:n, S&S:n ja Emman, joissa näyttelijät olivat vähän kauniimpaa sorttia ja lavasteetkin valoisampia ja värikkäämpiä.

Anne kirjoitti...

En muuten vissiin oikeesti ole nähnyt tuota. Miksihän en? Muut kyllä olen, ja tuonkin katsoisin heti jos tarjoutuisi tilaisuus. Ei vissiin vaan ole tullut vastaan.

Onhan se Persuasion niistä kirjoistakin varmaan rujoin. Vanhimmat, maailman (ja rakkauden) riuduttamimmat päähenkilöt. Siksi oikeastaan pidän siitä. Tsekkasin kuitenkin äsken Imdb:stä näyttelijät ja iät, ja onhan nuo kyllä muutaman vuoden vanhempia kuin tarpeellista olisi. Eikä tosiaan mitään kiiltokuvaihmisiä :)

On aika mukava ajatus, että rakkauden saavuttaminen sitten kaunistaa :)

Anonyymi kirjoitti...

Hetkinen tytöt, miksi nainen ei saisi olla miestään reilusti vanhempi? Mikä oikeus vain miehillä olisi nuorempiin (naisiin)?

nimim. itsellä norempi puoliso

Anne kirjoitti...

Luitko keskustelumme kokonaan? Et tainnut närkästykseltäsi ennättää.

Laskeskelimme hahmojen ikien epäuskottavuutta sarjan aiempiin tapahtumiin nähden! Kyseisessä kontekstissa matikka ei kerta kaikkiaan toimi. Naisen pitäisi olla kolmivitonen eikä nelivitonen, koska hän oli teini-ikäinen 16 vuotta sitten.

Tietenkään meillä ei ole mitään periaatteellista nuorempia miehiä vastaan :)